YUVALUNA | GİZEM ONAY

Yeme atakları esnasında vücudunuzun yiyeceğe ihtiyaç duymasından daha çok beyninizin bir ödüle ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz? 

Yeme atakları genellikle vücuttaki leptin ve serotonin gibi bazı hormon seviyeleri düştüğünde olur.   

Neden belirli yiyecekleri  aşırı tüketmek isteriz? Aniden gelen yeme isteğiyle tatmin edici bir atıştırmalık tükettiğimizde leptin ve serotonin nasıl davranır? Bunun arkasındaki bilimsel gerçekleri anlamak, konuyu kafamızda mantıklı bir çerçeveye oturtmamıza ve sonucunda ataklar sırasında  daha iyi seçimler yapmamıza yardımcı olur. 

Leptin 

Leptin beyninize ne zaman acıktığını ve ne zaman yağ depolarını yakması gerektiğini söyleyen akıllı bir hormondur. Vücudunuzda leptin seviyesi ne kadar yüksek ise o kadar az aç hissedersiniz ve metabolizmanız da bir o kadar iyi çalışır. Yeme atakları ve kilo yönetimi üzerindeki rolü bu nedenle çok önemlidir.   Ancak hormonlarınız dengesizse vücut leptin direnci oluşturabilir. Uykusuzluk ve hareketsizlik, çok fazla stres ve çok fazla fast food  tüketimi beynimizin leptin sinyallerini almasını engelleyerek kilo vermeyi zorlaştırabilir.  Peki bu leptin direnci için yapabileceğimiz birşey var mı derseniz, buyrun:

Leptin hormonunu doğal  olarak artıran besinler:

Yaban mersini, böğürtlen ve çilek 

Yeşil çay 

Köklü ve koyu yeşil yapraklı sebzeler  

Fasulye ve mercimek gibi baklagiller 

Tam Tahıllar

Serotonin 

Anksiyete ve depresyonla mücadeleye yardımcı olduğu kanıtlanan serotonin 'mutluluk hormonu' olarak da  bilinir. Serotonin üretimini teşvik eden yiyecekler yediğimizde, hormonlarımız daha stabil hale gelir ve beynimiz tatmin olduğundan, yüksek şeker veya kafein içeren besinlere ihtiyaç duymaz .   Bu nedenle dengeli beslenmenizin bir parçası olarak, serotonin seviyelerini doğal olarak artıran yiyeceklere beslenmemize düzeni olarak eklemek yeme ataklarının önlenmesinde yardımcı olur.

Serotonin hormonunu doğal  olarak artıran besinler:

Yağlı balıklar (D Vitamini ve Omega 3 & 6  )

Deniz yosunu  (İyot) 

Kabak çekirdeği (Triptofan)

Mantar ve Süt  (D Vitamini)

Fasulye  (Magnezyum) 

Pancar  (Betain ve folik asit )

En Pratik şekilde anlatmak gerekirse: Triptofan, serotonin üretimini teşvik etmeye yardımcı olan bir amino asittir.  D vitamini triptofanı serotonine dönüştürür.  İyot depresyonla mücadeleye yardımcı olan bir diger mineraldir.  Magnezyum, serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olurken  Omega 3 ve 6  da beyin fonksiyonlarını düzgün çalışmasını destekler.

Sadece beslenme değil tabii egzersiz de  serotonini doğal olarak artırmanın bir başka harika yoludur. Egzersız sonrası, iyi hissettiren endorfinlerin salınmasıyla kendinizi harika hissedersiniz ve hormonlara bağlı yeme ataklarını engellemiş olursunuz.

Özetle vücudunuzu doğal vitamin ve mineral kaynakları ile beslemek, metabolizmanızın ve hormonların düzenlenmesini sağlar ve sonuçta kendinizi daha dengeli ve kontrollü hissedersiniz.   Tüm bunların farkına vardıktan ve denedikten sonra hala iyi gitmeyen birşeyler olduğunu hissediyorsanız size düzenli takip edecek bir rehbere ihtiyacınız olabilir. Sağlıklı beslenme yolculuğunuz hakkında rehberlik aradığınızda , birlikte çalışmaya karar verdiğiniz uzman  mevcut beslenme alışkanlıklarınızı anlamanıza, olası eksiklikleri tespit etmenize, atakların nedenlerinin bulunmasına, çözülmesine  ve ideal kiloya/bedene  ulaşmanıza yardımcı olacaktır.




MERVE TIĞLI

MERVE TIĞLI

Merve Tığlı, beslenme ve diyet uzmanıdır. Hem beslenmeye hem hayata herkesin gözünden bakmaya ve bütünü anlamaya  çalışır.

 
#
Tamam