YUVALUNA | GİZEM ONAY

Regl dönemlerinde menstrual ürünler arasında tercih yapılırken en çok dikkat edilen hususlardan biri rahatlık. Günümüzde menstrual ürünlerin hem konfor, hem de kullanım özellikleri bakımından çeşitlenmesi ile artık farklı seçeneklere ulaşmak ve hem sağlığımız, hem de gezegenin sağlığı için daha iyi ürünler denemek mümkün. Menstrual kap da bu ürünlerden biri. 

Menstrual Kap Nedir?

Menstrual kap -ya da diğer adıyla adet kabı-, yeniden kullanılabilir özelliğe sahip, genellikle silikon ya da kauçuk gibi yumuşak bir malzemeden üretilen bir menstrual üründür. Kabın ağzı rahim ağzına denk gelecek şekilde vajina içerisine yerleştirilen menstrual kap, bu sayede kanamayı ve tüm regl sıvılarını içinde toplayabiliyor ve çıkarılıp boşaltıldıktan sonra yeniden kullanılabiliyor. Bir menstrual kabın kullanım ömrü ise 5 yıl.

Farklı boyutları olan menstrual kaplar, görece küçük ve esnek bir yapıya sahip. Huni şeklinde tasarlanmış bu ürün, son yıllarda git gide daha da popüler hale geliyor.

Ped ve Tamponlara Alternatif

Günümüzde hala, dünyanın birçok yerinde ped ve tampon gibi ürünlere erişimi olmayan binlerce kadın bulunuyor; bu ürünler yerine kumaş parçası ya da plastik torba kullanmak zorunda kalan kadınların mevcut sağlık koşulları da oldukça kötü durumda. Bunun yanısıra, menstrual ürünlere ulaşım sıkıntısı yaşamayan bizler de, sadece varoluşumuz ve doğamız sebebiyle kullanmak zorunda olduğumuz menstruasyon ürünlerine vergi ödüyoruz. Yine de maliyetini karşılayabilen ve ürünlere ulaşım sorunu yaşamayan bizler gibi milyonlarca kişi, klasik ped ve tampon kullanmaya devam ediyor. Peki ped ve tamponları kullanmak ne kadar sağlıklı?

Ped ve Tamponun Zararları

Dr. Aviva Romm, yapılan araştırmalara göre günlük ped ve tamponların fabrika sürecinde birçok kimyasala maruz kaldığını açıklıyor. Çünkü bu ürünlerde kullanılan pamuk, en çok kimyasal işleme maruz kalan hammaddelerden biri. Pamuğun beyazlaması için kullanılan dioksin maddesi, vücuttan kolay atılabilen bir madde de değil. Dr. Romm, aynı zamanda koku kimyasalları ve methyldibromo glutaronitrile gibi yapışkan kimyasalların da bulunduğunu belirtiyor.

Dr. Romm, ped ve tamponları oluşturan sentetik lifler hakkında da uyarıyor. Vajinal mukozanın toksin emilimini arttıran bu lifler, kimyasalların doğrudan dolaşım sistemine aktarılmasına sebep olabiliyor. 

Vajina duvarını kaplayan doku, kan damarları ve lenf bezleri ile doludur. Her ayın birkaç günü tampon kullanıldığı düşünülürse, alerjenik veya kanserojen etkileri olabilen bu kimyasallarla maruz kalınan süre oldukça uzun. Dr. Aviva Romm, bu kimyasalların sebep olduğu rahatsızlıkları şöyle sıralıyor;

-Ağır veya düzensiz regl dönemleri

-Alerjik döküntüler

-Kaşıntı veya hassasiyet

-Endometriozis

-Pelvik enflamatuar hastalık

-Kanser

Bunların yanı sıra, tamponun çoğumuz tarafından bilinen bir toksik şok sendromu tehlikesi de bulunmakta. Toksik şok sendromu, bir çeşit bakteriyel enfeksiyondur. “Stafilokokkus Aureus” isimli bakterinin sebep olduğu bu enfeksiyon, nadiren de olsa ölümcül olabilir. Aslında vücudumuzun bazı bölgelerinde bulunan S. Aureus, yaralanma veya bir operasyon sonrası yaraya temiz bakılmadığında da enfeksiyona sebep verebilir ve toksik şok yaratabilir. 

Tampon 4-8 saat aralığında kullanılmalı, uygun boyutta tampon seçilmeli ve temizliğe dikkat edilmelidir. Tampon kullanımı öncesi üretici firmanın ve doktorların kullanım önerilerine yeterince dikkat edilmezse, tampon ölümcül bir tehlike yaratabilir. 

Menstrual Kabın Avantajları Nedir?

Gelişen teknoloji ve kadın sağlığı üzerine yapılan çalışmaların da artması ile, kadınlar kendileri için daha uygun olan, daha sağlıklı ve çevreye zarar vermeyen, dönüştürülebilir ürünleri tercih etmeye başlıyor. Menstrual kap da bunlardan biri. Son yıllarda oldukça hızlı talep görmeye başlayan bu menstrual ürün, birçok farklı marka ile piyasada bulunuyor.

İlk olarak tekrar kullanım özelliği olduğundan, maliyeti oldukça düşük. Sürekli olarak satın alınması gerekmiyor. Ayrıca tampon gibi kanı emmediği, “topladığı” için bakteriyel enfeksiyon olan toksik şok sendromuna maruz kalma riski de bulunmuyor. Ped ve tampona göre daha fazla kan biriktirebiliyor. Ayrıca tekrar tekrar kullanıldığı için en çevre dostu hijyenik ürün olarak görülüyor. Hem israfta bulunmamış, hem de çevreye zarar vermemiş oluyorsunuz.

Menstrual Kabın Olası Dezavantajları Nedir?

Menstrual kabın doğru takılması, vajina içinde herhangi bir yaralanma veya olası enfeksiyonları engellemek açısından dikkat edilmesi gereken bir husus. Menstrual kabı edindikten sonra ilk deneme, belirli bir düzen oluşturabilmek adına evde denemek iyi bir fikir olabilir. Aynı zamanda menstrual kaplar tekrar kullanıma sahip ürünler olduğundan, her kullanım öncesi ve sonrasında kullanım talimatında ifade edildiği şekilde temizlenmiş ve hijyenik olduğundan emin olunmalı.  

Menstrual kabın size uygun olup olmadığını araştırmanız gerekebilir. Genellikle doğru kabı bulmak için sorulara ortalama cevaplar vermeniz iyi olacaktır; bunlar doğum yapıp yapmadığınız, günlük aktivite düzeyiniz, rahim ağzı yüksekliğiniz, kanamanızın yoğunluğu ve hızı, ani akış sıklığınız, latekse veya silikona alerjiniz olup olmadığı gibi sorulardır. Bunun yanı sıra aldığınız ürünün olası alerjik etkileri olup olmadığını da araştırmanız doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. 

 

Kaynaklar:

https://avivaromm.com/menstrual-products/

http://dunyayikurtarankadinlar.blogspot.com/p/sorularmz-ve-cevaplar.html

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Menstrual Döngülerimizle Uyumlu Yaşamak

Menstrual Döngülerimizle Uyumlu Yaşamak

Kadınlar doğaları gereği değişken varlıklar. Döngülerimiz (adı üstünde 'döngü') de statik hayatlar yaşamadığımızın bir kanıtı aslında. Döngüler hayatımızı statik yerine dinamik bir şekilde yaşamamızı ve döngülerimizin her çeyreğinde farklı ve saklı olan feminen gücümüzün hediyelerini araştırmamızı talep ediyor.

Alternatif Menstrual Ürünler

Alternatif Menstrual Ürünler

Rahmi olan bir kişinin her ay 5 gün regl olduğunu varsayarsak; yılda 60 gün kanama geçirdiğini söyleyebiliriz. Bu süre ilk regl olmaya başlanan zamandan menopoz oluncaya kadar geçen süre için düşünüldüğünde bir hayli uzuyor.

Premenstrual Sendrom (PMS) Nedir?

Premenstrual Sendrom (PMS) Nedir?

Premenstrual sendrom, regl döneminin (kanamanın) başlamasından yaklaşık bir hafta önce ortaya çıkabilen fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkları ifade eder. Ortaya çıkan olumsuz belirtiler, kanamanın başlamasıyla ortadan kalkar, ancak bu dönemde yaşanan yorgunluk ve huzursuzluk, regl günlerinde de rahatsız hissetmeye neden olabilir.

 
#
Tamam