YUVALUNA | GİZEM ONAY

Dr. Edward Bach’ı Nasıl Bilirsiniz?

Bazı konuları çok kişi duymuştur, biliyordur. Ancak kimse tam olarak ne olduğunu anlamamıştır.
Zaman zaman bazı konularda etrafı bir yokluyorum ve herkesin bir şekilde bir yerlerden kulağına çalınmış konuları, detaylarını sorguladığımda sorularıma cevap veremediklerini ve aslında, asıl önemli noktaları kaçırdıklarını görüyorum. O yüzden bilinen bir konu bile olsa, herkesin anlayacağı ve kafasında netleşeceği şekilde kaleme almak hoşuma gidiyor.

Bach çiçek terapisi de bu konulardan biri benim için.

İlk kez bundan 8 sene önce deneyimlediğim, faydalarını gördüğüm ve yaklaşık 2 senedir de ara ara sosyal medya hesabımda gündeme taşıdığım konulardan biridir “Bach Çiçek Terapi” konusu. Doğal ve yan etkisiz oluşuyla radarıma giren terapilerden aynı zamanda.

Dr. Edward Bach, 1886-1936 yılları arasında İngiltere’de yaşamış bir tıp doktoru. Uzun yıllar Batı tıbbına sağladığı destekler sonrasında 1918-1922 arasında Londra Homeopati Hastanesi’nde çalışmaya başlıyor. Homeopatideki “suyun bilgi taşıma kapasitesi” üzerinde çalışmalar yaparak, fiziksel bedenin rahatsızlanmadan önce kişinin duygusal olarak hastalandığını ve bu duygu durumlarının da belli çiçeklerinin özleri kullanıldığında düzelebileceğini keşfediyor. Çalışmaları geniş kitleler ve saygın kurumlarca dikkat çekiyor ve etkinliği kabul ediliyor. Böylelikle 38 farklı çiçek özünün hangi duygu durumlarına iyi geldiği listelenerek, o zamandan bu zamana aktarılıyor ve destek tedavi olarak “Bach Çiçek Terapisi” birçok ülkede tanınıp kullanılır hale geliyor.

Dr. Edward Bach, duygu durumlarını 7 ana başlık altına topluyor:

  • Etki ve fikirlere karşı aşırı duyarlılık
  • Korku
  • Belirsizlik
  • Ümitsizlik ve çaresizlik
  • Yalnızlık
  • Başkalarının durumunu aşırı önemseme
  • Bulunulan duruma yetersiz ilgi.

Her bir duygu durumuna etki eden çiçek özlerinin yanı sıra, bu çiçek özlerinin spesifik olarak hangi duygu durumları ile birebir örtüştüğünü de listeliyor.

Kişinin hayatında o anda en çok mevcut olan duygu durumlarından, en yoğun yaşadıkları belirlenip ihtiyacı olan çiçek özü sayısı 7’ye kadar indiriliyor. Bu 7 çiçek özü karıştırılarak bir karışım hazırlanıyor ve kişi, bu seyreltilmiş çiçek özü karışımından ihtiyaca ve yaşa göre günde belli tekrarlarla 2-4 damlayı suya damlatarak minimum 3 hafta, kür olarak kullanmaya devam ediyor. 3 hafta sonrasında yoğun olarak yaşadığı duygu durumları tekrar değerlendiriliyor ve düzelen durumlar için ilgili çiçekler çıkartılıp yenileri eklenerek, yeni bir karışım hazırlanıyor ya da kür sonlandırılıyor.

Kullanılan ve hazırlanan bu özler, hiçbir zararlı katkı maddesi içermediği ve herhangi bir yan etki söz konusu olmadığı için hamile ve çocuklarda da güvenle kullanılabiliyor. Dahili olarak kullanmaya dirençli çocuklarda bu solüsyonlar bileğe vs. damlatılarak da kullanılabiliyor. Çünkü bunlar frekans düzeyinde etki eden özler.

Kişinin ihtiyacı olan özlerin belirlenmesinde, duygu durumları ile ilgili soruların olduğu bir anketi cevaplaması istenilebildiği gibi, çiçeklerin görselleri gösterilerek de hangilerini kendisine yakın hissettiği sorulabiliyor kişiye. Çünkü aslında kişinin bir gıdaya, bir çiçeğe, bir renge ya da sembole çekilmesi de sebepsiz değil, üst benliğimiz onun bize şifa olacağını bildiği için çekiliyoruz onlara.

En özet şekilde “hangi çiçek özü hangi duygu durumlarına iyi gelir” derseniz:

Agrimony (Koyunotu): Sorunlarını “gülen bir yüz” arkasına saklar, mizahla gizlemeye çalışır. Yalnız kalamaz, hep güler eğlenir. Çene sıkma, tırnak kemirme, diş eti sorunları olabilir. Yüzleşmekten kaçıp küçük yalanlara başvurabilir.

Centuary (Kırmızı Kantaron): Hayır demekte güçlük çekerler. Herkesi memnun etme kaygısı yaşayan, mutsuz ve yüzleşmekten kaçınan kişilerdir. Kibar ve sakindirler, kolaylıkla başkaları tarafından manipüle edilebilirler. Okulda akran zorbalığına maruz kalan çocuklar için de centuary etkilidir.

Holly (Çoban Püskülü): Anahtar kelimeleri kızgınlık, sinirlilik, kıskançlık ve kuşkuculuktur. Çocukluktan beri yaşanan duygusal yaralanmalar sonucu kalbin yavaş yavaş katılaşması ve kapanmasıyla, kişi kendisini öfke, kıskançlık, nefret, öç alma, şüphecilik gibi duygulara bırakır. Göz bozuklukları olabilir.

Walnut (Ceviz): Değişimle baş etmekte zorlanan kişilerdir. Yeni bir çevreye, yeni bir işe ya da okula ya da ülke değişikliğine uyum sağlamakta zorluk çekenler için kullanılır. Çocuklarda özellikle okula başlama zamanı ya da ebeveynlerin boşanması sonrası yeni hayata adapte olma sürecinde kullanılabilir. Bu insanlar başkalarından görüş istemezler. Kendi biyolojik ritmine uygun çalışmayanlarda, örneğin gece mesaisi yapanlarda da biyoritmi düzenleyici etki yapar.

Aspen (Titrek Kavak): Sebebi belli olmayan korkular kabuslar, açıklanamayan endişe ve huzursuzluk durumlarında kullanılır. Çocuklar için, “neden korkuyorsun” dendiğinde kesin bir şey söyleyemez. Hisleri güçlü çocuklardır. Aspene ihtiyaç duyan kişilerde el titremesi, sistit gibi sorunlar görülebilir.

Cherry Plum (Kiraz Eriği): Aklını, duygularını veya bedenin kontrolünü kaybetme korkusu vardır. İntihar eğilimleri, gerginlik, çaresizlik hisleri vardır.

Mimulus (Misk Otu): Aspenden farklı olarak, sebebi bilinen korkulardır. Hastalık, örümcek, yılan, uçak, yükseklik gibi bilinen ve tanımlanabilen korkular, yani fobiler için kullanılır. Cesaretsiz kişilerdir. Migrene yatkınlık söz konusudur.

Rock Rose (Laden): Panik atak derecesinde korkular için kullanılır. Derin depresyon, korku karşısında dona kalma durumları, şok durumları için etkilidir. Tekrar eden kabuslar gören çocuklarda da Rock Rose düşünülmelidir.

Red Chestnut (Kızıl Kestane): Kişi ciddi derecede sevdiklerinin başına bir şey gelmesinden endişe eder. Kendileri ile ilgili korkuları yoktur ancak çaresizce çocuğu, eşi, annesi ya da sevdiklerinin başına bir şey gelebileceği düşüncesi ile rahatsız olur.

Cerato (Boynuz Tepecik): Kendi kararlarına güvenemeyen, sık sık kararsızlık yaşayan ve birilerine danışarak onay bekleyen kişilerdir. Bu kişiler o kadar çok düşünüp sorgularlar ki, bazen pek çok fırsatı kaçırırlar.

Gentian (Büyük Kantaron): Yaşadığı bir başarısızlık sonrası inancını ve özgüvenini yitiren kişiler. Kolayca karamsarlığa düşebilirler. Bir sınav ya da mülakatta başarısız olmak, otobüsü kaçırmak gibi günlük basit başarısızlıklar bile bu kişileri depresif hissettirecek kadar etkiler.

Gorse (Katır Tırnağı): Çaresizlik ve umudunu yitirmişlik anahtar kelimeleridir. Hiç umudu kalmamış ve tamamen vazgeçmiş insanlar içindir. Hasta olduklarında tekrar iyileşeceklerine inanmazlar. “Bana iyi gelecek bir şey yok, uğraşmasak daha iyi” gibi şeyler söylerler. Soluk benizlidirler.

Hornbeam (Gürgen): Bitmiş ve tükenmiş hissederler. Günlük işlerle bile başa çıkamayacağını düşünür, sabah yataktan kalkmak istemez. Hissettiği tükenmişlik zihinsel kaynaklıdır, işe koyulduğunda bitkinlik azalır. Pazartesi sendromunu sıklıkla deneyimlerler.

Scleranthus (Yıllık Yumaklıot): Müşkülpesent insanlardır. Karar alma aşamasında ikilem yaşarlar. Gel-git halleri zihinsel zorlanmaya sebep olur. Tikler yaygındır. Yolculuklarda kötüleşirler. Vertigo görülebilir. Kararsızlık ve dengesizlik anahtar kelimeleridir.

Wild Oat (Yaban Yulafı): Hayatta önemli bir şey yapmaya istekli, deneyime açık, hayatı tam olarak almaya hevesli ancak seçenekler arasında neyi seçeceğine bir türlü karar veremeyenler.Enerjileri olmasına karşın hayatta istedikleri mertebeye ulaşamamış hisseden ve durumlarından hoşnutsuzluk duyanlar. Hayatlarında bir yol ayrımına gelmiş ve hangi istikamete gideceğine karar veremeyen kişiler için de uygulanabilir. Bu küre ihtiyaç duyan kişiler, hayatta tatmin edici bir şey yapmak isteğindedirler ancak enerjilerini hangi yöne doğru aktaracaklarına karar veremezler.

Crab Apple (Yaban Elması): Takıntılı ve kendinden hoşlanmayan kişler için uygundur. Sağaltıcı olarak bilinir ve bireyin örneğin hastalık, hava kirliliği, pis bir objeyle veya steril olmayan bir maddeyle teması sonucu “kirlenmiş” hissettiği ve “ temizlenme gerekliliği” duygusunun ağır bastığı durumlarda etkilidir. Bazı zamanlarda hakim olunamayan bu kirlenmişlik hissi, yıkanma ve temizlenme faaliyetinin normal dışı düzeylere çıkmasına da yol açabilir. Bu kişiler genelde evleriyle gurur duyar, hijyen konusuna bir hayli önem verir ve örneğin restoranda yemek yemeden önce çatal bıçağının temizliğini kontrol eder.

Elm (Karaağaç): Ağır sorumluluklar altında ezilme hissi. Tükenmiş hissederler. Genelde başarılıdırlar ve sorumluluğu yüksek pozisyonlara sahiptirler. Sorumluluklar üst üste binmeye başladığı zaman yükü taşıyamaz hale gelirler.

Larch (Melez Çam): Kendine güveni eksik olanlarda etkilidir. Yerini başkalarına kaptıran insanlar içindir. Bu güvensizlik hali hayatlarında karşılarına çıkan fırsatları tepmelerine neden olur. Başarısızlıktan korkarlar.

Oak (Meşe): Görev aşkıyla mücadele eden cesur insanlardır. Azimle savaşırlar. Vazgeçmezler ve umudu kaybetmezler. Sağlam ve güvenilir olurlar. Hasta ve yorgunken bile zorluklara karşı direnirler. Zayıf ve yorgun hissettiklerinde de bu yüzden mutsuz ve kendilerine kızgın hissederler. İnatçıdırlar. İşkoliktirler. Aşırı derecede başarı odaklıdırlar.

Pine (Sarı Çam): Kişi sürekli olarak kendini suçlama eğilimindedir. Suçluluk hissinin kaynağı kişinin geçmişinden bir olay, yıllarca içine attığı suçluluk duygusu olabilir ya da fark edilen bir sebebi bulunmayabilir. Bu kişiler başarılı olduklarında bile neden daha iyi yapamadıklarıyla ilgili düşünür durur ve sonuçtan ya da harcadıkları efordan tatmin olmamış hissederler. Bazen başkalarının hatalarından dolayı bile suçluluk duyar ve özür dilemek zorunda hissederler. Pişmanlık hissi hep vardır ve esasında yanlış bir şey yapmasalar da kendilerini suçlayarak baskı altına alırlar.

Willow (Ak Söğüt): Çok daha fazlasına layık olduklarını ve bu yaşadıklarını hak etmediklerini düşünürler. Hayatın ya da çevresindekilerin onlara adaletsiz davrandığı kanısıyla içerlemiş hissederler; neden bu kadar zorluk çektiklerini düşünüp dururlar. Kendilerine acırlar… Başkalarına söylenirler… Surat asarlar. Bir mağduriyet ve “zavallı ben” hissi ağır basar. Neşeli olmak zor gelir. Homurdanır ve eksik ararlar. Eklem ağrıları sık görülür.

Star of Bethlehem (Akyıldız): Şok, travma ve yas durumları için etkilidir. Kayıp yaşayanlar, doğum travmaları, taciz-tecavüz durumları, travma sonrası stres durumları için etkilidir. Bu gruptaki kişiler rahatlamayı reddeden insanlardır ve uykusuzluk sorunu sık görülür.

Sweet Chestnut (Anadolu Kestanesi): Şiddetli keder, ümidini yitirme... Kişinin içindeki üzüntü kaldırabileceğinden çok fazladır. “Kuyunun en dibinde” ya da “gecenin en karanlığında” hisseder. Bazı anlarda sıkıntılarından öyle bunalır ki, ölmek bile isteyebilir. Ancak genelde bu kürle ilişkili durumlarda intihar eğilimleri yoktur çünkü ölümün onları acılarından azat etmeyeceğine inanırlar. Acılarının boyutunu başkalarıyla paylaşmazlar.

Heather (Funda): Bencil, sürekli konuşan. Yakın teması severler. İlişki kurmak için yüksek bir enerjileri ve istekleri vardır. Yalnız kaldıklarından mutsuz ve yorgun hissederler. Sevgisizlikten çok acı çekerler ancak çok benmerkezcidirler.

Impatiens (Kına Çiçeği): Sabırsız ve asabi hisler için etkilidir. Her şey aceleyle yapılır ve hiçbir şey beklemez. Kendilerine kıyasla yavaş hareket eden insanlara karşı acımasız olma eğilimindedirler. Hiperaktif insanlar içindir.

Water Violet ( Dere Menekşesi): Kendi dünyasında, izole. Gururlu, dimdik ayakta duran insanlardır. Fikirleri sorulduğunda tavsiye vermekten çekinmezler ancak başkalarının işlerine karışma, fikirleri etkileme eğiliminde olmazlar. Bununla birlikte kendileriyle ilgili konuları başkalarıyla tartışmazlar. Sessizce hareket ederler, kendilerinden emin olurlar; Kendi arkadaş çevresinde olmayı yeğlerler. Dışarıdan soğuk, kibirli ve antisosyal görünürler.

Beech (Avrupa Kayını): Başkalarına karşı sabırlı olmayan, tahammülsüz ve mükemmeliyetçi kişilerdir. Sürekli eleştirirler. Toleransları azdır. Yargılayıcı, olaylara başkasının gözünden bakmayı başaramayan insanlardır. Özgüvensizliklerini gizlerler. Kabızlık, artrit gibi eklem sorunları vardır. Şefkat eksiklikleri vardır.

Chicory (Hindiba): Anaç insanlardır. Sevgi ve iyilik doludur ancak sevdiklerinin üzerine fazlasıyla titreme eğiliminde olurlar. Bu nedenle de aşırı korumacıdırlar. Kendilerine ihtiyaç duyulmasını isterler. “Kimse benim değerimi anlamıyor” derler. Bencillik ve sahiplenicilik söz konusudur.

Rock Water (Kaynak Suyu): Kendine karşı sert, mükemmeliyetçi. İyi, güçlü ve aktif olmak isterler ve buna ulaşmak için her şeyi azimle yaparlar. Başkalarına örnek olmayı da umarlar. Çok dindar olabilecekleri gibi, hayatlarını şekillendiren başka kurallara da sahip olabilirler. Sürekli olarak bu idealleri yerine getirmeye çabalarlar veya belli bir inanca odaklanırlar.

Vervain (Mine Çiçeği): Hararetli, fikrinden vazgeçmeyen. İdealisttirler. İnandıkları şeylere çevresini de inandırmaya çalışırlar. Bunu yaparken çevrelerindeki kişileri kendileri gibi düşünmek için ikna etmeye; onları değiştirmeye çalışırlar. Mükemmeliyetçidirler ancak başkalarının refah ve gelişimine daha odaklı olurlar. Mine Çiçeği insanı din, politika ya da çevre gibi konularla yakından ilgilenir. Aktif olma eğilimindedir, her zaman yapacak bir şeyleri vardır. Kendilerini daima birden fazla işin içine dahil ederler, sürekli olarak bir sonraki adımı düşünüyor olurlar ve düşünceleri çoğu zaman peşinde bir grup insan oluşturacak güçtedirler.

Vine (Üzüm Asması): Kontrolcü, hükmeden, potansiyeli yüksek insanlardır. Kendilerini iyi tanırlar. Lider ruhludurlar. “Sen bunu yapacaksın” deme eğiliminde olurlar. Bu kürün tiplemesindeki çocuklar ise talepkar, agresif ve grup içinde baskın karakterler olurlar. Bazı uç durumlarda daha zayıf ve sakin ruhlu insanlara karşı kaba ve despot da olabilirler.

Clematis (Yaban Asması): Dalıp düş kurma, konsantrasyon eksikliği. Clematis türü insanlar çoğunlukla yaratıcı, sanatçı ruhlu olurlar ve heveslenecek bir şeylerin olmasına bayılırlar, bir şeyler hakkında hayal kurmayı severler. İlgisiz, hülyalı ve “oralı olamayan” bir izlenim verebilirler. Kendi dünyalarında gibidirler ve çevrelerinde olan bitenden bihaber görülebilirler. Konsantrasyon eksikliği çekerler ve ilgilerini çekecek dinamiğe sahip olmayan konuşma ve olaylar karşısında çabuk sıkılırlar. Zihinleri bugünün gerçekliğinden çok, gelecekte bir yerlerde dolaşan insanlar içindir. Bununla birlikte bilincin kaybedildiği zamanlarda, bayılınca, baygınlık hissi olduğunda veya sersemlemiş hissedildiğinde de fayda gösterir.

Chestnut Bud (At Kestanesi Tomurcuğu): Hatalardan ders alamamak. Aynı tipte işlere girip, sonuçta bunun tatminkar olmamasına veya aynı özellikte insanlarla ilişkiye girip aynı sorunları yaşamalarına şaşırmazlar. Başkalarının da hata yaptığını görür ama buradaki dersi kendi yaşamlarına uygulayamayabilirler. Bu durum bazen defalarca yaşanır çünkü bu kişiler yaşadıkları deneyimi içlerine sindirecekleri yerde hayatta hızla devam etmeyi ve yeni bir çemberi başlatmayı bilinçsizce tercih ederler. Yeni girişimlerden korkarlar.

Honeysuckle (Hanımeli): Geçmişi özleyen ve geçmişte yaşayan Hanımeli tipleri, asla geçmişteki kadar mutlu olamayacaklarına inanırlar. Melankolik insanlardır. Anı yaşamakta zorlanırlar. Boşanmış, unutamamış kişilerde, eş kaybı yaşayanlarda etkili olabilir.

Olive (Zeytin): Tükenmişlik, bitkinlik. Çok yorgundurlar. Hastalık sonrası zayıf düşmüş kişilere de verilir. Büyük sınavlara hazırlanan, zihinsel anlamda yorucu işler gerçekleştirmiş, aynı zamanda fiziksel anlamda tükenmiş hisseden insanlarda etkilidir.

Mustard (Hardal): Sebebi bilinmeyen derin hüzün. Melankoli ve derin depresyonda düşünülür. Mustard insanları mutsuz olur ancak, dertlerinin ne olduğu sorulduğunda nedenini bilmezler. Hatta mutlu olmaları için gereken nedenleri sıralayıp, her şeye sahip olduklarını belirtirler. Öte yandan nasıl birden belirdiyse, aynı şekilde yok olabilir, ta ki döngü kendini tekrarlayana kadar.

White Chestnut (At Kestanesi): Dönüp duran düşünceler. Kişinin zihnindeki rahatsızlık veren düşüncelerden kurtulamadığı ya da zaman zaman kurtulsa da aynı tip dönemlerin tekrar tekrar yaşandığı durumlarda kullanılır. Dr. Bach buna “taş plak kürü” adını vermiştir çünkü, kendini tekrar eden düşünceler zihnin içinde takılmış plak misali döner durur; kişi bunları durduramaz ve dolayısıyla yorgun düştüğü gibi başka konulara da odaklanamaz. Konsantrasyon eksikliği altında sorgulanması gereken remedilerdendir.

Wild Rose (Yaban Gülü): Duyarsızlık, ilgisizlik, vazgeçmişlik... Hayatlarını minimum çaba veya motivasyonla idame ettirirler. Olan bitene karşı kayıtsız ve kabullenici olmaya yatkındırlar. Ne yapalım, oldu işte, hayat bu işte” derler. Değişimden hoşlanmazlar. Hayatın zorluklarına genellikle ve hemen boyun eğerler. Hasta olduklarında ve bunun bir kısıtlama yaratması halinde durumu sessizce kabul ederler. Duygusal anlamda durağanlık ve depresif olma hali vardır, gerekli olan enerji ve kıvılcımdan yoksundur.

Gelelim bu Bach çiçek özlerini nereden ve nasıl temin ettiğimize.

Türkiye’de Bach çiçek terapi eğitimi alan eczacılar bu konuda destek veriyor. Yapılan anket sonrası ihtiyaçlarınız belirleniyor ve size özel karışım şişeniz hazırlanıyor. Genelde minimum 3 haftalık kür şeklinde yetişkinlerde 4 kez 4 damla suya damlatılarak tüketiliyor. Çocuklar için daha düşük dozda ve daha az tekrarda tavsiye ediliyor.

Ben kendim de doğum sonrasında, kızımın kreşe ilk başlama döneminde bu özlerden faydalandım ve bu süreçleri çok rahat, sorunsuz atlatmamızı sağladı. Kendimde deneyimleyip olumlu sonuç almasam zaten paylaşıyor olmazdım!

Sağlıcakla kalın...

BEDİA KAHYA KILIÇ

BEDİA KAHYA KILIÇ

Kadınların birbirine verdiği desteğin gücüne, yoganın ve bitkilerin şifasına ve doğumun büyüsüne kalpten inanan bir kadın, anne, somatik seksoloji beden çalışmaları uygulayıcısı, Organic Intelligence esnek dayanıklılık kolaylaştırıcısı ve mentoru, yoga eğitmeni, bitkisel tıp eğitmeni ve eski bir doğuma hazırlık eğitmeni olan Gizem Onay, biz kadınları tüm yaşam döngüleri boyunca desteklesin, bilgilendirsin; bizlerin gelişim ve dönüşümlerine yardımcı olsun dileğiyle Ekim 2016’da Ankara’da açılan LUNA...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Hormonal Dengeyi Sağlamak İçin Tohum ve Çekirdek Rotasyonu

Hormonal Dengeyi Sağlamak İçin Tohum ve Çekirdek Rotasyonu

Fonksiyonel Tıp ve Naturapati Uzmanı Dr. Jolene Brighten, hormonları doğal yollarla tekrar dengeye kavuşturmada destekleyici olarak kullanılabilecek bu yöntemi tohum rotasyonu olarak adlandırarak nazik ve etkili bir hormon dengeleme desteği olarak öneriyor.

Ağrıyla Baş Etmede Bitkisel Çözümler

Ağrıyla Baş Etmede Bitkisel Çözümler

Öncelikle ağrının kaynağını bulmak önemli. Enflamasyon durduk yerde olmuyor, illa ki bağışıklık tepkimizde yaşanan bir aksaklığın sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bağışıklık yanıtı (tepkisi) etkin halde olduğunda vücut bazı hastalıklara ve düzensizliklere karşı korunuyorken, etkin olmayan bir bağışıklık yanıtı ise hastalıkların gelişmesine neden olabiliyor.

Stresle Baş Etmede Bitkisel Çözümler

Stresle Baş Etmede Bitkisel Çözümler

Dünyaca ünlü ebe, herbalist ve Yale mezunu Dr. Aviva Jill Romm ile 400 saatlik bir eğitime başladım bir süre önce: Kadınlar için Bitkisel Tıp Eğitimi. Ergenlikten menopoza kadar olan tüm süreçlerde (doğurganlık, doğum ve doğum sonrası da dahil) kadınların karşılaşabileceği her türlü rahatsızlık ve hastalıklara bitkisel destek  yöntemleri üzerine oldukça kapsamlı bir eğitim bu.

 
#
Tamam